8 metode de invatare rapida

images

Experienta invatarii si a memorarii este diferita pentru fiecare dintre noi. Folosim diverse metode pentru retinerea informatiilor de la cursuri, invatam prin citire si recitire sau cu ajutorul colegilor. Unele strategii de invatare sunt mai eficiente, altele mai putin, ceea ce i-a determinat pe psihologii Henry Roediger si Mark McDaniel, de la Universitatea Washington din St. Louis sa cerceteze care sunt metodele cu cele mai bune rezultate.

Cele 8 sfaturi-cheie pentru o invatare rapida sunt:

1. Nu reciti de prea multe ori – citirea si recitirea, uneori superficiala, a notitelor nu este o solutie buna de memorare pe termen lung. Relecturarea nu te ajuta sa prelucrezi informatiile, ci doar sa le retii pe termen scurt.

2. Raspunde la intrebari – „de ce?” sau „cum anume?”, intrebari pe care ti le pui singur in legatura cu ceea ce ai citit si la care incerci sa raspunzi, te ajuta sa observi mai bine ceea ai retinut si sa aprofundezi materia.

3. Fa conexiuni intre datele noi si vechi – daca faci corespondente intre informatiile pe care le detii deja si cele noi, vei retine mai usor cunostintele proaspat dobandite.

4. Creeaza modele vizuale – diagramele, schemele logice si orice alt tip de forma vizuala pe care o conferi informatiilor reprezinta o metoda de invatare activa, care te implica mai mult in procesul de invatare.

5. Recapituleaza cu ajutorul cartonaselor – noteaza informatiile importante si datele-cheie pe cartonase sau biletele pe care sa le folosesti cand vrei sa reimprospatezi materia.

6. Acorda-ti timp suficient – invata din vreme, in baza unei planificari si nu lasa totul sau ce e mai important pentru ultimul moment.

7. Amesteca subiectele – invata un subiect de actualitate si apoi o tema predata mai demult, aceasta tehnica va conduce la precizie in identificarea datelor si o memorare mai buna. Poti exersa si prin teste care cuprinde teme vechi si noi.

8. Schimba-ti mentalitatea – fii deschis si in legatura cu alte strategii de invatare, nu respinde anumite subiecte pentru ca ai impresia ca nu ti se potrivesc si nu iti impune limite.

La fel de important este sa ai parte de un mediu propice invatarii, stimulativ si relaxant. Inveti si intelegi mai bine daca iti revizuiesti constant activitatile in mod critic, daca tragi concluzii utile si aplici rezultatele in situatii practice.

Urmareste pagina de Facebook Development Training Consulting.

Sursa: www.manager.ro.