Cum descifram semnalele dominantei

Cercetarile din domeniul psihologiei demonstreaza ca atunci cand intalnim pentru prima data o persoana, o evaluam in termenii dominantei, prieteniei si atractiei sexuale . Acesti trei factori joaca un rol esential in formarea impresiei despre o anumita persoana, iar articolul de fata va arunca o privire atenta asupra primului dintre ei.

Indicatorii dominantei ne insotesc la tot pasul

Conform lui Peter Collet (Cartea gesturilor, ed. Trei, 2005), indicatorii dominantei pot fi identificati in functie de context, la nivelul tuturor componentelor ce alcatuiesc limbajul trupului.

abuse of dominance_314pxl-231x169O persoana inalta va domina prin statura sa o persoana scunda (indicatori ai inaltimii), o persoana importanta va fi cea care stabileste distanta si coordonatele interactiunii cu cei de un statut inferior, seful va sta de obicei in spatele unui birou, ori in capul mesei intr-o sedinta (indicatori teritoriali), iar un individ cu o postura drepta si cu talpile departate il va domina pe cel cu umerii lasati si cu capul plecat (indicatori posturali).
Indicatorii faciali sunt si ei o sursa nesecata de semnale ale dominantei precum: apropierea pleoapelor si coborarea sprancenelor (foarte des folosite in westernuri ca semn al concentrarii si al urmaririi fiecarei miscari a adversarului), absenta zambetului (identificata la presedintele Vladimir Putin ca semn al duritatii), absenta sau intarzierea privirii asupra interlocutorului. Timbrul vocal inalt, precum si ponderea mare pe care o au replicile unui individ intr-o discutie, vor fi interpretate tot ca semne ale dominantei.

Subtilitatea indicatorilor dominantei

Pentru a exemplifica acesti indicatori, Peter Collet face referire la un celebru tablou facut de Hans Holbein lui Henric al VIII – lea. In acest tablou, pictorul foloseste cu maiestrie o multitudine de indicatori ai dominantei, prin care reuseste sa exprime forta dominatoare a regelui ce si-a decapitat cu sange rece doua dintre cele sase sotii.

In acest tablou forta dominatoare reiese in primul rand, din postura dreapta, rigida a regelui. Picioarele larg desfacute sunt semn al masculinitatii, al puterii falice si al neclintirii. Coatele, si ele larg desfacute, amplifica larghetea umerilor si robustetea staturii, pozitionata central, dominator.

Sub aparenta elegantei si a maiestuozitatii, intregul portret al regelui, transmite de fapt mesaje subliminale ale puterii sale dominatoare. Rolul mainilor stranse in pumn, aflate intr-o pozitie aparent decorativa (pumnalul atarna lejer de mana stanga), sunt de fapt un semn al dominarii prin violenta, al cruzimii si al puterii unor decizii radicale.
Fie ca suntem sau nu constienti de manifestarile acestor indicatori de dominare prezenti in limbajul nonverbal, fiecare intram pe rand, in functie de situatie, in pielea unui dominant sau dominat.
Descifrarea acestor indici inseamna stabilirea corecta a raportului fata de cei cu care interactionam, definirea relatiilor cu persoanele din jurul nostru si alte cateva aspecte pe care le vom descoperi in partea a doua a acestui articol.

Articol scris de Adriana Gaftoniuc