Motivatia si banii

Prea multi manageri confunda motivatia cu banii. Nu intotdeauna este o relatie directa intre ele, iar cresterile salariale nu ii motiveaza pe toti angajatii in egala masura. Atunci cand este vorba despre cresterea performantelor angajatilor si implicarea lor emotionala la locul de munca, specialistii in managementul resurselor umane aduc in discutie conceptul de motivatie intrinseca. Aceasta se refera la acele motive care ne fac sa fim loiali, implicati si dornici de autodepasire.

Motivatia unui individ vine din placerea de care acesta se bucura atunci cand duce o sarcina la bun sfarsit sau vine dintr-un sentiment de satisfactie cand lucreaza intr-un proiect, reuseste prin propriile puteri, ajuta o persoana draga si multe altele.

In principiu, angajatul eficient, cel care produce pentru companie, e recompensat, iar cel care nu produce este pedepsit. Cam asa se traduce si la asta se limiteaza motivarea angajatului pentru multi dintre manageri: pedeapsa si recompensa. Totusi, o serie de companii care s-au abatut de la regula aceasta au avut succes.

Oliver Perkins, directorul general al Brainovate, firma specializata in leadership si coaching, spune ca motivatia intrinseca vine din activitatea propriu-zisa, fie ca vorbim de o nevoie organica a omului de a munci, fie ca e vorba de placerea de a face un anumit lucru: „Este motivatia directa ce satisface nevoile de baza ale individului de autoimplinire”. Perkins crede ca rezultatele motivarii intrinseci se vad in schimbarea de atitudine si intr-o performanta sporita a angajatilor, ce conduce implicit la o mai buna functionare a companiei.

Paradigma de conducere care pune accent pe motivatia intrinseca trebuie, in afara de a o genera, sa-i acorde si spatiul de manevra, sa dea de sus in jos putere si resurse pe care oamenii sa le poata folosi pentru a-si face treaba mai bine.

Sursa: Businessmagazin.ro