Cum ne stabilim obiectivele pentru 2015?

Fiecare final de an este un bun pretext pentru a realiza planuri si liste de dorinte pentru perioada urmatoare. In stabilirea obiectivelor, personale sau profesionale, tinem de obicei cont de intervalul de timp necesar pentru indeplinirea lor (fixam obiective doar pentru luna ianuarie sau pentru tot anul), insa acesta nu este singurul factor decisiv. Pentru a realiza o lista de obiective ambitioase si pe care sa le putem indeplini, e bine sa urmam o serie de etape intermediare. Astfel, vom intampina noul an pregatiti pentru orice provocari si cu planuri cu mult mai multe sanse de indeplinire.

In ceea ce priveste obiectivele personale, primul lucru pe care ar trebui sa il avem in vedere face referire la fixarea valorilor personale. Daca nu le-am identificat inca sau consideram ca s-au schimbat semnificativ anul acesta, este util sa incepem printr-o analiza introspectiva. De la gasirea raspunsurilor la intrebari cum ar fi Cine sunt?, Ce imi doresc? Ce imi place sa fac?, Ce conteaza pentru mine?, De ce am nevoie ca sa ma simt fericit? si pana la intelegerea contextului in care ne aflam la momentul actual, toti acesti pasi ne ajuta in definirea noastra si a idealurilor noastre.

Recomandat este sa fixam un set de 3 – 5 valori personale de care sa tinem cont in toate deciziile pe care urmeaza sa le luam si despre care consideram ca isi pun amprenta asupra noastra. Poate fi vorba despre reusita, dragoste si bani sau despre recunoastere, inovatie si independenta, important este sa le alegem pe cele cu care ne simtim cel mai confortabil si in functie de care lucrurile vor evolua asa cum ne dorim.

Odata stabilite corect obiectivele ne va fi  mai la indemana planificarea tintelor de ordin profesional.  Analizeaza mai intai ce ai reusit sa faci la locul tau de munca sau pentru cariera ta si la ce aspecte mai ai de lucrat. Important este sa nu intocmesti planurile de inceput de an sub impulsul momentului ca sa nu iti pierzi rapid motivatia imediat ce au trecut sarbatorile.

Stabileste obiective mai mici, dar masurabile si usor de atins pentru a nu ajunge in situatia in care un tel prea inalt (cum ar fi „schimbarea completa a carierei in urmatoarele 6 luni”) te poate coplesi – in acest punct te va ajuta analiza introspectiva realizata in cadrul fixarii obiectivelor personale. Include in lista si specializarea in domeniul tau de interes sau de lucru si deprinderea de noi competente, acestea sunt oricand obiective strategice pentru traseul tau profesional.