Cum obtii un imprumut pentru startup-ul tau?

Aproape 50% dintre antreprenori s-au autofinantat atunci cand si-au demarat afacerea, folosind banii economisiti in perioada in care au fost angajati, conform rezultatelor unui sondaj iVox. Cei mai multi antreprenori romani, peste 71%, au pornit in business din dorinta de a imbunatati un serviciu sau bun de care s-au folosit intr-un anumit moment in viata. Peste 20% au demarat o afacere in urma unei idei preluate de la parinti, rude sau prieteni si, de cele mai multe ori, cu bani imprumutati de la acestia.

Daca nu ai parte de astfel de resurse si nici la o finantare din partea unei banci nu poti apela, te poti orienta spre alte cai de finantare pentru startup-ul tau. O solutie o reprezinta platformele de crowdfunding, cum ar fi Kickstarter, Indiegogo (site-uri internationale) sau Crestemidei.ro, Multifinantare.ro, Bursa Binelui, variantele din tara noastra. Crowdfunding-ul este unul dintre cele mai interesante moduri prin care poti atrage finantare pentru o idee/proiect din partea comunitatii/pritenilor/necunoscutilor, in general din partea celor care cred cu adevarat in ideea ta.

Platformele de finantare actioneaza ca niste intermediari intre antreprenori si investitori, publicand pe internet campaniile pentru proiecte, inclusiv necesarul de fonduri, scopul proiectului, perioada de colectare a fondurilor si de regula percep un comision in cazul in care proiectul propus a reusit sa atraga fondurile necesare. Proiectele care se finanteaza prin crowdfunding sunt dintre cele mai diverse, mergand de la proiecte sociale, de binefacere, proiecte artistice, dezvoltarea de produse inovatoare, sprijinirea unor companii noi, precum start-upuri in domeniul IT.