Noi norme UE privind achizitiile publice

arton1559-1f97c

Parlamentul European a adoptat pe 15 ianuarie 2014, la Strasbourg, un nou pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, mentioneaza un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Noile norme au menirea de a asigura o mai buna calitate si valoare a banilor in achizitiile sau concesionarilor de lucrari, bunuri si servicii si sa simplifice procedurile de achizitii pentru firmele mici si mijlocii. De asemenea, sunt incluse prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.

Pentru prima data, legislatia europeana stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune pentru a stimula concurenta loiala. Pachetul legislativ introduce si noi criterii de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, aspecte legate de mediu si consideratii de ordin social, menite sa incurajeze competitia si sa asigure un raport echilibrat pret – calitate.

Directivele care compun noul pachet legislativ vor intra in vigoare la 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre avand la dispozitie 24 de luni pentru a transpune prevederile in legislatiile nationale. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, cu sprijinul celorlalte institutii nationale, va asigura aplicarea directivelor, promovarea si implementarea politicii in domeniul achizitiilor publice.

Citeste comunicatul integral pe www.anrmap.ro.