PFA sau angajat?

Contractul individual de munca sau conventia civila UNDELUCRAM.RO

Este mai avantajos sa fii angajat cu contract individual de munca sau ca persoana fizica autorizata?

Infiintarea unui PFA poate fi preferata incheierii unui contract de munca, cel putin din perspectiva fiscala. Daca vrei sa optezi pentru desfasurarea activitatilor de munca in baza unui contract individual sau a unui contract cu PFA, este bine sa cunosti avantajele si dezavantajele fiecarei forme si care sunt conditiile concrete de aplicare in practica.

 De ce sa alegi PFA?

  • vrei sa dezvolti o afacere in care tu esti principala resurse si vrei sa creezi sau sa produci un serviciu care poate fi cumparat de mai multe persoane fizice sau juridice
  • vrei sa ai alte raporturi salariale si un alt tip de colaborare cu angajatorul

Persoana fizica autorizata nu are calitatea de angajat, activitatea sa desfasurandu-se in baza unui contract de colaborare. Din perspectiva firmei cu care lucrezi in baza unui PFA, obligatiile sunt mai putine si costurile fiscale mai mici, iar societatea nu isi asuma toate obligatiile prevazute in legislatia muncii in scopul apararii intereselor angajatului.

Conteaza foarte mult ce intelegere ai cu platitorul sau beneficiarul serviciilor tale si trebuie sa fii atent la riscul ca activitatea sa fie recalificata de catre autoritati ca activitate dependenta, ceea ce face ca venitul tau sa fie asimilat salariului si sa platesti toate contributiile atat cele angajatului, cat si cele ale angajatorului.

Citeste integral pe www.manager.ro.