Cum alegi un program de finantare?

bani

Daca vrei sa obtii finantare pentru un proiect, insa nu stii ce program de finantare e cel mai potrivit pentru ideea ta, parcurge urmatoarele etape, de ajutor atunci cand vrei sa alegi linia de finantare cea mai buna.

1. Stabileste o lista de idei generale de proiect legate de activitatea organizaţiei din care faci parte si pentru care vrei sa solicititi finantare. Consulta sursele de informatii privitoare la programele de finantari nerambursabile aflate in desfasurare sau in pregatire pentru lansare.

2. Analizeaza obiectivele si prioritatile diferitelor programe de finantare, criteriile de eligibilitate si criteriile de evaluare a proiectelor.

Evita sa interpretezi nejustificat defavorabil aceste criterii, pentru ca analiza comisiei de evaluare – singura care conteaza, in cele din urma – este neutra.In general, criteriile de eligibilitate se refera la:

a. eligibilitatea organizatiei care poate solicita finantarea

– tipul de organizatie – organizatie nonprofit, organizatie nonguvernamentala, institutie publica, autoritate publica, companie publica, firma cu capital mixt etc.;

– marimea organizaţiei (numar de angajati si cifra de afaceri/buget pe anul fiscal in curs sau precedent);

– situatia organizatiei in momentul in care este depusa candidatura (nu inregistreaza pierderi, nu este in stare de faliment, detine resurse de finantare solide);

b. eligibilitatea partenerilor cu care se poate derula proiectul 

c. eligibilitatea tipurilor de activitati care pot fi desfasurate (activitati de training, consultanta, servicii, mobilitati, constructii, creare de produse, cercetare etc.);

d. eligibilitatea costurilor (suma minima si suma maxima care pot fi solicitate, raporturile dintre suma solicitata si valoarea contributiei proprii, costuri de personal, investitii in echipamente, investitii in reabilitarea cladirilor etc.);

e. eligibilitatea zonei;

f. criterii de eligibilitate specifice / eligibilitate tehnica (ex. calitatea instalatiilor tehnice existente, numar minim de depozite, avize din partea autoritatilor sanitare sau cele de protectie a mediului).

3. Analizeaza tipurile de proiecte finantate anterior in cadrul programelor de finantare (atentie: de multe ori, finantatorul modifica unele caracteristici ale licitatiei curente deproiecte fata de licitatiile anterioare organizate in cadrul aceluiasi program de finantare).

4. Analizeaza conditiile financiare: suma minima si maxima care poate fi solicitata, nivelul si structura contributiei cofinantarii care trebuie asigurata de solicitant.

5. Cere informatii suplimentare (de obicei, prin intermediul email-ului sau fax-ului) pentru a clarifica nelamuririle care apar pe parcursul procesului de realizare a proiectului de finantare.