Ce este managementul strategic?

Majoritatea organizatiilor incearca sa elaboreze si sa implementeze strategii pentru atingerea obiectivelor pe termen lung. Prezentarea strategiei organizatiei, alaturi de misiunea si obiectivele sale reprezinta un plan strategic al organizatiei. Pentru elaborarea si aplicarea acestei strategii un rol important il detine un anumit aspect al functiei de previziune numit management strategic.

Managementul strategic este una dintre formele de conducere moderne, un mod particular de gestiune a unei companii bazat pe o continua optimizare a activitatii acesteia.

In managementul strategic, cu cat compania se dezvolta in mai multe directii, cu atat se reduce probabilitatea aparitiei unor riscuri extreme. Daca o companie isi dezvolta doar o singura competenta, sa zicem competenta financiara de reducere a costurilor, este posibil sa faca fata greu unor schimbari din mediul extern. Doar o dezvoltare armonioasa a mai multor competente poate asigura supravietuirea organizatiei in situatii complexe si diverse. Doar dezvoltarea echilibrata a competentelor financiare, de resurse umane, operationale, de marketing si vanzari va reduce riscurile si va creste sansele de succes ale companiei pe termen lung.

Managementul strategic presupune activitati asociate deciziilor, precum planificarea, stabilirea scopurilor si a obiectivelor si esalonarea in timp a realizarii lor.