Elementele unui proiect de succes

In prezent, datorita utilizarii frecvente, cuvantul proiect este folosit, de multe ori, in mod excesiv sau inadecvat, iar intelegerea proceselor si a activitatilor care se includ intr-un proiect nu este pe deplin si corect inteleasa. Aceasta situatie este determinata de modul de abordare a proiectelor.

Din perspectiva teoriei managementului de proiect, orice serie de activitati care traverseaza ciclul proiectului – programare, identificare, pregatire, finantare, implementare, evaluare – este un proiect. Cea mai simpla definitie stabileste ca un proiect este o serie de activitati cu obiective fixate, conceput sa produca un rezultat intr-un cadru de timp delimitat, conform unor costuri determinate.

Intr-o definite mai larga, un proiect reprezinta: un pachet distinct de activitati, mijloace si investitii, implementat intr-o locatie stabilita, de-a lungul unei perioade de timp, urmand un calendar predefinit care contribuie la solutionarea unei probleme, definite in relatia cu nevoile grupurilor tinta si beneficiarilor si tinde spre atingerea unui scop si obtinerea unor rezultate bine determinate, are la baza un cost total necesar pentru realizarea activitatilor, prevede contributia financiara a finantatorului si, cu unele exceptii, a organizatiei beneficiare.

Care sunt elementele unui proiect de succes?
  • Ideea proiectului este relevanta si contribuie la dezvoltarea comunitatii.
  • Are un scop bine definit, concis si concret.
  • Atinge un obiectiv nou, care deosebeste proiectul de o activitate de rutina cu caracter repetitiv.
  • Proiectul creeaza conditiile necesare pentru realizarea unor actiuni viitoare de dezvoltare.
  • Consta intr-o insiruire de activitati cu inceput si sfarsit bine stabilite, limitate de timp, resurse si buget.
  • Echipa de implementare este experimentata si devotata proiectului.

Finantarea reprezinta, in prezent, forma cea mai uzitata pentru obtinerea fondurilor necesare derularii proiectelor, atat pentru organizatiile non guvernamentale, cat si pentru anumite institutii sau companii. Insa, redactarea acestor proiecte, oricat de usoara si la indemana ar parea, presupune o munca laborioasa bazata mai intai de toate pe motivatie si spirit de echipa. Includeti in proiectele voastre elementele de mai sus, ca sa va asigurati ca sunt pe calea cea buna.