Curs Cofetar
Cursul de “Cofetar” este autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari si se finalizeaza cu eliberare de certificate de calificare recunoscute de catre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Absolventii acestui curs vor primi calificarea de cofetar, cod N.C. 7412.1.2 – nivel 1 de calificare.
Cand are loc?
Cursul de „Cofetar” se organizeaza la cerere, in Iasi sau in alte orase din tara si are o durata totala de desfasurare de 360 de ore, din care 120 ore de activitate teoretica si 240 ore de activitate practica. O grupa de curs se poate organiza cu un numar de maxim 28 participanti.
Ce competente imi dezvolt?
- Aprovizionarea cu materii prime si produse alimentare
- Aplicarea normelor igienico – sanitare
- Aplicarea NPM, NPSI si de protectie a mediului
- Ambalarea si pregatirea produselor pentru comercializare
- Comunicarea interactiva la locul de munca
- Planificarea activitatii proprii
- Organizarea si intretinerea locului de munca
- Asigurarea calitatii produselor
- Exploatarea echipamentelor pentru copt si racit
- Manipularea, conservarea si depozitarea materialelor si a produselor alimentare
- Prepararea produselor de cofetarie
- Realizarea decoratiunilor pentru produse de cofetarie
Despre ce voi invata?
Tematica de la acest curs cuprinde puncte cum ar fi:
- Realizarea igienizarii dupa normele igienico-sanitare in vigoare – mentinerea curateniei la locul de munca, utilizarea echipamentelor de protectie (sort, boneta, manusi, halat);
- Norme de protectie a muncii si de prevenire si stingere a incendiilor – sesizarea situatiilor critice, proceduri de urgenta si de evacuare;
- Comunicarea interactiva la locul de munca si cu clientii – transmiterea corecta a informatiilor, notiuni de psihologia consumatorului;
- Necesarul de materii prime si materiale – stabilirea furnizorilor, realizarea necesarului de ingrediente si ustensile in functie de retete si norme de consum, receptionarea si depozitarea materiilor prime si a materialelor;
- Pregatirea conditiilor si a spatiilor de lucru – luminozitate, ventilatie, temperatura optime, ergonomia in laboratorul de cofetarie;
- Prepararea produselor de cofetarie – prepararea de siropuri, glazuri, creme, compozitii si umpluturi, prepararea fondantului si a martipanului;
- Realizarea decoratiunilor pentru produsele de cofetarie – ustensile specifice de finisare, tehnici de lucru, elemente de decor;
- Monitorizarea functionarii echipamentelor de coacere si racire.
Conditii de acces?
Pentru a participa la cursul de „Cofetar” este sa fiti cel putin absolvent al unei scoli gimnaziale si sa fiti apt din punct de vedere medical pentru desfasurarea acestui program de formare.
Acte necesare:
- Copie dupa cartea de identitate si certificatul de nastere;
- Copie dupa ultima diploma de studii;
- Adeverinta medicala.
Cursul de „Cofetar” este interactiv, bazat pe implicarea cursantului in prezentari, dezbateri si exemplificari. Orele de activitate practica se desfasoara in unitati de alimentatie partenere, conform programei de pregatire sau pot fi echivalate cu activitatea de la locul de munca pentru cei care lucreaza in domeniu.